Interview s německými mistry světa

19.01.2011 11:00

Rolf Wolfshohl, Klaus Peter Thaler a Mike Kluge byli nejúspěšnějšími cyklokrosaři pořádající země nadcházejícího světového šampionátu. Také oni nebudou chybět koncem ledna v Sankt Wendelu. Pár dní před mistrovstvím světa odpovídali na dotazy týkající se současného stavu cyklokrosu.


Jak hodnotíte současnou situaci v Německu?
Kluge: V této sezoně je to lepší než v uplynulých letech. Nepořádáme u nás jen mistrovství světa, měli jsme také mistrovství Evropy. Doufejme, že to přinese více pozornosti. Už v roce 2005, kdy se mistrovství světa konalo poprvé v Sankt Wendelu, jsme udělali dobrou zkušenost. Toho bychom měli využít.

Thaler: Sleduji cyklokrosovou scénu spíše z domova, jezdím na závody zřídka. Je to dle mého názoru škoda, že se v Německu koná méně závodů. Nadějí je SKS Cup (Německý pohár, moje pozn.) a pozitivní vývoj v zahraničí, který snad bude mít dobrý dopad i na Německo.

Wolfshohl: Myslím, že se to oproti loňsku hodně zlepšilo. Zájem je větší, prostředí profesionálnější. Když vidím, s jakými náklady se dneska cyklokros provozuje. Týmy z části přijíždějí obytnými automobily, závodníci se rozjíždí na válcích pod stany. To všechno přispívá k příznivému rozvoji.

Dávají talenty jako Walsleben nebo Weber naději, že Německo bude mít znovu opravdové cyklokrosové hvězdy, jaké byly za vašich časů?
Kluge: Jezdci jako Philipp Walsleben jsou ve skutečnosti velmi talentovaní a hodně si od nich slibujeme. Takoví by měli naplnit naše očekávání. Walsleben odešel do Belgie a má za sebou tvrdou školu. Proto jsem v jeho případě optimistický. Já bych se toho tenkrát neodvážil.

Thaler: Důležité je, že se jezdci prokoušou v zahraničí. Vyhrát v Německu nic neznamená. Ale kdo umí vyhrávat v Belgii a Nizozemí, ten se dokáže prosadit i mezinárodně.

Wolfshohl: Walsleben je určitě už polovičním Belgičanem. Je svým přístupem na správné cestě. Jen tak se lze mezinárodně uplatnit. To musí udělat i ostatní.

Co se změnilo ve srovnání s časy vaší aktivní kariéry?
Kluge: Už skoro neexistují závody s dlouhými běžeckými pasážemi a na tom mám, myslím, i já svůj podíl. Byl to těžký boj vedený neobvyklými metodami, ale bylo to správné. Dneska jsou cyklokrosové závody pravou cyklistikou a ne soutěžemi v utíkání.

Thaler: To, co jsme dříve kritizovali, tedy ty rozblácené běžecky zaměřené tratě, v podstatě zmizelo. Okruhy jsou technicky náročnější. Zvládnutí těla a atletika stojí v popředí, a tak to musí být.

Wolfshohl: Závodní tratě se zlepšily, je třeba více techniky, ale i celé zázemí se změnilo. Dnes se nikdo nemusí převlékat v autě. Na závodech v Belgii vidím často třicet až čtyřicet obytných aut a perfektně vybavené vozy s materiálem. Všechno je profesionálnější a cyklokros se nemusí schovávat za silniční cyklistikou.



Rolf Wolfshohl (27.12.1938) - při svých patnácti účastech na MS vybojoval celkem dvanáct medailí včetně tří titulů. V roce 1965 vyhrál Vueltu, v roce 1968 Paříž-Nice, dokázal vyhrávat etapy na Tour de France.

Klaus Peter Thaler (14.5.1949) je čtyřnásobným mistrem světa v cyklokrosu a trojnásobným vicemistrem. Vyhrál dokonce tři etapy na Tour de France a oblékl i žlutý trikot.

Mike Kluge (25.9.1962) se stal třikrát mistrem světa, jednou skončil druhý. Patřil mezi pionýry MTB, vyhrával světové poháry.

Zajímavostí je, že Thaler i Kluge se stali mistry světa 1987 také u nás - v Mladé Boleslavi - Thaler mezi profesionály, Kluge v amatérech (za ním skončili František Klouček a Roman Kreuziger).


Oficiální stránky světového šampionátu 2011 v Sankt Wendelu:
www.sankt-wendel.de/sport/worlds-cyclo-cross